Vplyv povahy na zdravie človeka 2

26.05.2011 20:50

slzaVnímaví a citliví jedinci
U citlivejších a vnímavejších mužov, ktorí majú všeobecne nižšiu hladinu stresu, je oveľa menej pravdepodobné riziko srdcového infarktu, tvrdia vedci. Takí muži sú totiž schopnejší otvorene hovoriť o svojich pocitoch, emóciách či problémoch a prípadne tak ľahšie riešiť i zdravotné ťažkosti.

Plachí a hanbliví ľudia
Pri tomto type ľudí hrozí, podľa zistení, až dvojnásobne vyššie riziko, oproti ostatným, že ich postihne infarkt alebo mŕtvica. Vedci to dokladajú aj vo výsledkoch svojej 30-ročnej štúdie, kde naznačujú aj možný dôvod. Títo ľudia si strážia svoj "pokojný" život a každá prípadná zmena je pre nich oveľa viac stresujúca ako pre iných. Celkovo bývajú náchylnejší aj k vírusovým infekciám.

Hašteriví ľudia
Agresívne a nepriateľské správanie patrí medzi najmenej zdravé osobné rysy človeka. U žien s týmto rysom býva, podľa odborníkov z onkologického centra v Aténach, viac diagnostikovaná rakovina prsníka, u mužov zase hrozí zvýšené riziko alebo náchylnosť k rakovine hrubého čreva.
Stresové situácie a negatívne správanie voči okoliu so sebou celkovo prinášajú vyššie riziko výskytu srdcových chorôb, uviedli vedci z New Yorku.

emotik_loptSpoločenskí a ústretoví ľudia
Podľa výsledkov štúdie odborníkov z univerzity v Miláne sú muži extroverti oveľa menej náchylní na srdcové choroby. Sú taktiež menej náchylní k infekciám a celkovo sa lepšie a rýchlejšie uzdravujú. Mávajú viac detí, v priemere o 14 percent, ako muži menej extrovertní.

Svedomití a čestní ľudia
Tieto povahové rysy majú aj v oblasti zdravia pre človeka veľkú výhodu. Oveľa sporadickejšie u takýchto ľudí dochádza k rozvoju rôznych chorôb - cukrovky, prietrže, problémov s kosťami či cievnych mozgových príhod. Zistenia mnohých štúdií však poukazujú aj na fakt, že títo ľudia dôslednejšie dbajú na životosprávu a pravidelnejšie cvičia.