Vplyv povahy na zdravie človeka 1

26.05.2011 20:49

emocie

 

To však automaticky neznamená, že ak zapadáte do konkrétnej skupiny, ohrozujú vás hneď a stopercentne, napríklad, choroby srdca. Skôr to poukazuje na aspekty, ktoré by, vo vašom prípade, mohli v celkovom pohľade viac ohrozovať zdravie (napríklad, fajčenie, alkohol a pod.), vysvetlil doktor Martin Hagger, psychológ z univerzity v Nottinghame.

Tu je prehľad niektorých osobnostných typov a s nimi spojené zdravotné kritériá

Bezstarostní optimisti
Verte tomu alebo nie, u optimistov hrozí oveľa väčšie riziko obezity. Dokladajú to odborníci z univerzity v Kjóte, ktorí porovnávali výsledky chudnutia obéznych žien a mužov počas polročného testu. Výsledky naznačili, že pozitívni jedinci, ktorí si boli dosť istí svojím úspechom, preukázali najmenšie váhové úbytky, citoval server Daily Mail.
Podobnú štúdiu uskutočnili aj vedci z univerzity v Californii. U 1500 detí vo veku zhruba 10 rokov zisťovali ich zmysel pre humor, rovnaké zistenia potom vykonávali aj v období dospelosti. Došli k výsledku, že ľudia majúci v období detstva veľký zmysel pre humor umierajú skôr ako ľudia, ktorí sú dobre naladení menej často. Z iných prieskumov zase vyplynulo, že bezstarostní a optimistickí jednotlivci v dospelosti omnoho častejšie fajčia a podliehajú alkoholu, majú aj rizikovejšie záľuby.

 

Úzkostliví jedinci
U emocionálne nestálych a závislých jedincov je, podľa odborníkov, oveľa väčšia pravdepodobnosť, že budú fajčiť či viac holdovať alkoholu, viac sa u nich môžu prejavovať nepravidelné stravovacie návyky či poruchy spánku. U týchto ľudí býva aj, v dôsledku stresu, vyššia hladina stresového hormónu kortizolu, ktorý môže častejšie vyvolávať bolesti hlavy, viac sa u nich prejavuje akné či problémy močového mechúra.
Úzkostliví ľudia majú oveľa viac sexu, čo potvrdzuje aj vedecká pracovníčka, doktorka Virpi Lummaaová. "Neurotické ženy majú zväčša väčší sexuálny apetít, je však u nich aj väčšia obava z toho, že nenájdu toho správneho partnera pre život, s ktorým budú môcť založiť rodinu. Preto častejšie riskujú a majú viac krátkodobejších sexuálnych partnerov," dodáva.