Trendom je vietor vo vlasoch

23.07.2010 19:55


Súčasné trendy účesov sú návratom k 80. rokom. Vyznačujú sa objemným lookom, bohatosťou a vzdušnosťou. Najväčším hitom leta budú vlny. Tie na špičke aktuálnych trendov nahradia rovné vlasy. Mali by mať farbu medu alebo v prípade tmavovlások aspoň medený odtieň. A odborníci radia: vráťte sa k prírode a prirodzenosti. "Trendové sú stále aj čisté, presné a jednoduché línie, povedal pre HN manažér bratislavského kaderníckeho salónu Donna Uomo Juraj Kerekréti. Farebné trendy uprednostňujú teplé tóny pôsobiace prirodzeným dojmom. "Najaktuálnejšie sú farby medu a slnka, teda prežiarené vlasy“ povedal pre HN kaderník Alex Csonka. Pre tmavovlásky sú podľa neho in najmä hnedomedené a hnedočervené odtiene, ale aj farba palisandra, čo je nenápadný sivohnedý odtieň, vhodný pre ženy s výraznými črtami tváre a rafinovaným účesom. "V účesoch je dnes veľmi aktuálny takzvaný vietor vo vlasoch, teda bohatý prirodzený účes, ale aj cop a rôzne spony, sponky, štipce, stužky,“ dodal. Trendové a v lete praktické je aj vypnutie vlasov do uzla. Novinkou je prírodné, takzvané brazílske vyrovnávanie veľmi kučeravých vlasov na jemné vlny.


Dĺžka nie je dôležitá                Email vlasy
Účesová móda dnes poskytuje veľkú variabilitu. Dĺžku vlasov nám pani móda nepredpisuje. Tá závisí výhradne od ich kvality a vkusu ženy. Nemeckí odborníci na krásu nedávno skúmali obľúbené účesy známych svetových herečiek a dospeli k zaujímavým záverom. Väčšinou sa vek ženy a účesu vôbec nezhodovali. Napríklad hviezda seriálu Sex v meste Sarah Jessica Parker, ktorá má 44 rokov, nosí účes z dlhých vlasov s jemnými, nadýchanými vlnami, ktorého vek je 31 rokov. Je to správna voľba, lebo takýto účes ženu zjemní a pôsobí mladistvo. Podobne dobre zvolený je aj obľúbený účes 52-ročnej Sharon Stone, ktorá často nosí vlasy voľne vyčesané dohora. Vek tohto účesu je 38 rokov a herečku s pravidelnými črtami tváre omladzuje. Keď si však vlasy začešete dozadu napevno a spravíte rovnú cestičku naboku, určite nebudete vyzerať mladšie. Takýto účes sa nosil pred 70 rokmi a vašu tvár určite neskrášli, je len pohodlný, lebo dlho vydrží bez zásahu. 

Prečo chodiť ku kaderníkovi

"Myslím si, že každý účes má byť jedinečný a šitý na mieru klientovi. Určite by mal byť prispôsobený typu tváre, životnému štýlu a obliekaniu, povedal pre HN kaderník Braňo Belan. "Nechcem, aby každá žena zo salónu odchádzala ako urobená cez ,kopirák’. Vždy pred vytvorením účesu konzultujem svoj návrh s klientkou, aby som sa dozvedel, čo od účesu očakáva.“ 
Každá žena si musí sama zodpovedať otázku, či chce chodiť ku kaderníkovi alebo sa starať o svoje vlasy sama. Ak zvolí prvú možnosť, treba si vybrať takého, ktorý ponúkne viac než len strih a farbu. Veľa žien zanevrelo na kaderníctva preto, že kaderníčka ich upravila "po svojom“ a domov prišli s nalakovanou helmou na hlave, ktorú hneď zmývali a rozčesávali, lebo im nesadla. Návšteva salónu má byť hlavne o odbornom a profesionálnom prístupe. Dobrý kaderník musí pochopiť klientove požiadavky, navrhnúť mu riešenie a tiež odporučiť produkty na jeho konkrétny typ vlasov. "Ku kaderníkovi chodia ženy aj preto, že sa po návšteve salónu cítia sebavedomejšie, krajšie, plné nadšenia a oddýchnuté,“ zdôraznil Juraj Kerekréti. 
Mnohé ženy si zvykli zlepšovať účes predlžovaním či zahusťovaním vlasov. Je to veľmi individuálna záležitosť, pretože sú metódy šetrné aj menej šetrné k vlasom. Teraz sa však módne trendy prikláňajú k prirodzenosti a na to, aby vlasy vyzerali bohatšie, niekedy stačí urobiť dobrý strih a farbu. Veľa ovplyvní správna starostlivosť o vlasy. "Základom každej starostlivosti je vhodne zvolený šampón a kondicionér,“ hovorí Braňo Belan. Aj preto je dobré mať tieto produkty z kaderníckeho salónu, kde vám kaderník presne vie poradiť, aký šampón a kondicionér by ste mali používať, aby vlasy dostatočne ošetrili, ale nezaťažili.“