Tajomstvo sebadôvery

11.05.2011 18:14

 sebadovera2

Asi áno. To, čo vo svojom živote práve teraz prežívame, je vonkajšou manifestáciou toho, čo sa deje v našej mysli. Ak pretrvávajú naše pocity nedostatočnosti a bezcennosti, dostavuje sa depresia. Neustále pokusy naplniť naše vlastné očakávania a očakávania druhých vedú k frustrácii a úzkosti a konečným výsledkom je veľmi nízke sebavedomie.



Prijmite zodpovednosť za svoje činy. Nechali sme si navliecť chomút závislosti na mienke ostatných - či už za naše činy, výtvory alebo na nás samotných. Ak si neustále pýtame pochvalu, dávame prednosť úsudku druhých pred tým svojím, stávame sa závislými. Ak človek nedostane patričné uznanie, ktoré potrebuje, aby pocítil, že je vnímaný ako úplne jedinečné indivíduum, ktorým naozaj je, uchýli sa k honbe za chválou a tak sa stane jej zajatcom. Radšej sa vyhýbame riskantným situáciám, pretože naša potreba všeobecného súhlasu je zvyčajne oveľa väčšia, ako naša túžba robiť to, čo skutočne chceme.

Nie je našou povinnosťou uspokojovať v prvom rade druhých, nech už vám to povedal ktokoľvek. Na prvý pohľad to môže vyzerať sebecky, ale ľudia okolo nás nakoniec aj sami prekonajú svoje bolesti a sklamania. Dôležité je, že najskôr vyhovieme svojim vlastným potrebám. Tak získame nový rešpekt svojho okolia. Pre veľa ľudí je filozofia prednostnej služby druhým voľným únikom pred zodpovednosťou zmeniť svoj život. Nechce sa nám stratiť sympatie vlastnej rodiny, priateľov, spolupracovníkov a známych tým, že urobíme to, čo cítime a o čom vieme, že by sme urobiť mali. A tak nechávame premárniť príležitosť za príležitosťou v strachu zaplatiť cenu za vlastnú slobodu. V duchu však závidíme tým, ktorí nás predbehli na rebríčku kariéry, susedovi nové auto, priateľovi krajšiu a hodnejšiu ženu...

Odmietnime vinu za svoje činy a rozhodnutia. Vina je dokonalý nástroj pre človeka, ktorý manipuluje svojím okolím. Veľa ľudí sa nechá vmanipulovať takmer do všetkého, ak sa cíti dostatočne previnilo.

Buďte najlepší! Možno bude pre vás trochu krkolomné vyjadrenie, že by sa mal človek snažiť byť viac ako veľmi dobrý vo všetkom, čo robí, bez toho, aby sa tým automaticky a neustále porovnával so všetkými vo svojom okolí a prijal svoju úlohu vo všeobecnom súťažení o to, byť lepší ako druhí. Potreba porovnávať sa je príznakom nízkeho sebavedomia. Človek, ktorý sa porovnáva s ostatnými, žije v neustálom strachu. Bojí sa tých, o ktorých si myslí, že sú nad ním. Cíti sa neschopný stáť si pevne za svojím, pretože verí tomu, že niektorí sú múdrejší a schopnejší ako on. Obáva sa tiež tých, ktorí sú v jeho predstavách pod ním, pretože ho môžu dostihnúť. Všetky formy súťaženia sú nepriateľské. S ostatnými súperíme len vtedy, ak si nie sme istí sami sebou a svojimi schopnosťami. Súťaživosť je jednoduché napodobňovanie. Má svoj pôvod v ranom detstve, keď sme sa učili napodobňovaním ostatných. Súťaživý človek cíti, že ľudia okolo sú lepší ako on, a tak sa snaží dokázať opak. Sebaistý človek potrebu súperenia necíti. Nemusí byť "lepší ako" ten druhý. Usiluje sa o dokonalosť vo svojom vlastnom živote, pretože správne pochopil, ako naložiť so svojimi schopnosťami. Súťaží len sám so sebou, aby dosiahol osobné zlepšenie.

Prakticky všetky naše problémy sú priamym alebo nepriamym dôsledkom toho, ako vnímame sami seba. Nikdy nemôžeme byť lepší, ako je naše sebavedomie! Druhých kritizujeme, pretože buď odmietajú náš hodnotový systém, alebo mu nevyhovujú. Najčastejšie sa nám na druhých nepáči práve to, čo sa nám najviac nepáči na nás samotných.

sebadovera3Myslime tak, ako si želáme, aby sme žili. Existuje niečo ako „mentálny magnetizmus“. Jeho princíp je jednoduchý: my sami priťahujeme do svojho života to, o čom najviac premýšľame. Nie sme obete, ale spolutvorcami svojich životov a sveta okolo nás. Inými slovami - nie sme to, čo si myslíme, že sme, ale - čo si myslíme, tým sme. Ak si myslíme, že sme smoliari, skutočne nám máločo vyjde tak, aby sme boli spokojní my či tí ostatní. Ak neveríme, že sme niečo schopní urobiť, nedokážeme to. Zatiaľ čo viera, ako je známe, hory prenáša, nedôvera a pochybnosti nás zväzujú. Jeden známy americký hypnotizér uskutočnil na pódiu pokus. Zhypnotizoval ženu a vsugeroval jej, že úplne obyčajnú ceruzku, položenú na stole, nedokáže zdvihnúť. Potom sa publikum veľmi dobre bavilo na tom, ako dotyčná dáma márne bojovala s tak ľahkou a jednoduchou úlohou.


Sme takí, akí sme sa rozhodli byť. Úspešní, bohatí a spokojní, alebo len priemerní, utiahnutí a zakomplexovaní. Voľba je len na nás!

 

Zdroj: ezoterika