Skrášlovanie zvnútra

05.01.2010 19:49

 

 Telo treba skrášľovať aj zvnútra - dobrou výživou. Niektoré potraviny vynikajúco zlepšujú vzhľad vlasov, nechtov, pleti aj očí. Aj luxusnejšie či exotické pochutiny vás vyjdú lacnejšie ako najdrahšie krémy, poradíme vám, ktoré určite zaberajú.
Ako si udržať čistú pleť

Ak vás trápi akné, lúskajte tekvicové semienka a dožičte si polievky či prívarky zo šošovice. Ak na jedle nemusíte šetriť, dožičte si občas aj ustrice či krabie mäso. Tieto potraviny obsahujú zinok, ktorý udržiava pokožku zdravú a čistú. Zmierňuje zápaly, takže sa akné rýchlo zahojí. Bonus navyše: zinok zvyšuje imunitu.

Čo vás to vyjde:  100 g tekvicových semienok stojí asi 1 €

Ako si udržať jemnú pokožku

Ak máte suchú pokožku, dvakrát do týždňa si dajte avokádo, obsahuje vitamín E a nenasýtené tuky, ktoré udržujú pleť vo forme. Avokádo si môžete nakrájať na kocky, pokvapkať olivovým olejom alebo roztlačiť do nátierky na celozrnný chlieb.

Čo vás to vyjde: jedno avokádo stojí okolo 1, 5 €

Ako si udžať zdravé oči

Ak máte červené, unavené oči, skúste špenát. Ten je skvelým zdrojom vitamínu C, ktorý ničí infekcie. Navyše pomáha telu tvoriť vitamín A, ktorý chráni oči.

Čo  vás to vyjde: viazanička špenátu na trhu stojí asi 1 €

 Image  

Ako sa zbaviť kruhov pod očami

Okrem krycieho púdru vyskúšajte banány. Obsahujú tryptofán, ktorý tlmí stres, upokojuje a zlepšuje spánok.

Čo vás to vyjde: kilo banánov stojí 1 €

 

Ako čo najdlhšie odolávať vráskam

Ideálne proti vráskam sú čučoriedky, sú nabité antioxidantmi a podporujú tvorbu kolagénu, čo je ideálna kombinácia pre pleť. Ak si ich môžete nazbierať viac, je dobré si ich zamraziť aj na zimu.

Čo vás to vyjde: liter čučoriedok stojí asi 3, 5 €

Zdroj: primar.sk, upravila Nelinka

Foto: ayushveda.com, bienetrespa.com