Pekné nechty a ruky – vizitka každej dámy

09.12.2009 18:34

 

 

 

                                                            

Je takmer samozrejmé, že sa staráme o vlasy, pleť, telo a oblečenie, ale na ruky často zabúdame. A pritom okrem tváre a celkového vzhľadu si človek pri prvom kontakte všimne práve ruky – veď cez ne obvykle prebieha prvý fyzický kontakt tým, že si ich s neznámym stisneme.

                                 

 

 

Koža je náš najväčší orgán, má plochu 1,7 štvorcového metra a váži zhruba 4,5 kilogramu. Na rukách je čo najviac prispôsobená tomu, aby mohla často prichádzať do priameho kontaktu s inými predmetmi. Naša pokožka na dlaniach je desaťkrát silnejšia, ako na chrbte ruky, a znesie veľké mechanické namáhanie. Mnohí si myslia, že keď je koža na našich rukách taká silná, nemusíme jej pomáhať, ale nie je to pravda.

Asi žiadna žena netúži mať ruky drsné, vysušené, polámané nechty so zádermi a nepestované, a práve na to, aby také neboli, prinášame zopár trikov.

 

Krémovanie a vyživovanie

Podľa odborníkov je najvhodnejším krémom na vyživovanie pokožky na rukách vazelína. Tá však nie je vždy najpraktickejším riešením, lebo je veľmi mastná a kým sa vstrebe, človek umastí všetko, čoho sa dotkne. Cez deň by sme si preto mali zvoliť bežný krém na ruky, taký, ktorý je najviac vyhovujúci. Dnes už je ponuka krémov na ruky veľká. Ak sa chcete zamerať na zmäkčenie pokožky, tak si vyberte krém s bambuckým alebo kakaovým olejom. Antiseptický, hojivý a upokojujúci účinok majú kamilky. Krémovať by sme sa mali po každom umytí rúk, preto si noste krém stále so sebou, alebo majte jeden doma, jeden v práci a jeden v aute.

Na noc si môžeme ruky natrieť aj vazelínou. Pre lepší účinok sa odporúča nakrémovať ruky a natiahnuť si na ne špeciálne bavlnené rukavičky, vďaka ktorým sa krém nedostane napríklad na obliečky, a ráno si pokožku na rukách nespoznáte.

 

                                                           

                                                            

 

Strihanie nechtovej kožtičky

V tomto smere sa odborníci výnimočne zhodujú – kožtičku okolo nechtového lôžka nikdy nezastrihávajte. Zastrihávaná kožtička má totiž tendenciu vyrásť ešte väčšia, nehovoriac o tom, že lôžko je bez nej nechránené, takže baktérie majú voľnú cestu a často sa bolestivo zapáli. Namiesto toho použite zmäkčovať nechtovej kože a jemne si ju zatlačte k lôžku.

 

 

 

Manikúra každý týždeň          

Na manikúru nemusíte vždy chodiť do salónu a míňať za ňu veľké peniaze. Skúsení radia, aby sme si navykli aspoň raz za týždeň sa o svoje nechty starať – ostrihať,

vytvarovať nechty, zatlačiť nechtovú kožtičku a prípadne ich aj nalakovať vyživujúcim priesvitným lakom. Ak si nechty často odlakujete, nezabudnite na fakt, že mnohé odlakovače obsahujú acetón a nechty vysušujú, preto by ste mali používať krém na nechty. Od veci nie je ani jesť vitamín E, ktorý priaznivo pôsobí na zdravie a odolnosť nechtov.

 

TIP:

Pilník áno, nožničky nie
Nikdy nezastrihávajte nechty nožničkami, lámu sa a štiepia. Nechty pilníkujte skleným alebo papierovým pilníkom od stredu ku krajom plynulým pohybom a jedným smerom. Ak ich budete pilníkovať do oboch strán, budú sa štiepiť a lámať. Na skrátenie môžete použiť silnejší pilník, na úpravu si vyberte jemnejší. Pozornosť venujte aj kožtičke okolo nechtov, ktorá má nepríjemný zvyk zarastať, praskať. Na odstránenie si zvoľte jednoduchý postup: ruky ponorte na pár minút do teplej vody s pridaným zjemňujúcim prípravkom do kúpeľa. Ruky osušte a kožtičku pomocou drevenej tyčinky jemne zatlačte. Nikdy nestrihajte! Nožničkami môžete opatrne odstrániť iba väčšie zádery. Do takto ošetrených nechtov vmasírujte olej alebo krém. Nemusí byť špeciálny na nechty, stačí akýkoľvek výživný a mastnejší produkt.

Mydlá a saponáty       

Je známe, že bežné mydlá a saponáty pokožke neprospievajú, mnohé ju totiž nadmerne vysušujú. Po každom umytí alebo kontakte so saponátmi a čistiacimi prostriedkami by sme mali ruky nakrémovať, a to vraj do troch minút. Priemerný človek si denne umyje ruky minimálne desaťkrát, takže ak by sme ich po každom umytí krémovali, asi by sme minuli naozaj veľké množstvá krémov. Odborníci preto radia používať prírodné mydlá, to je také, ktoré neobsahujú alkohol a iné prípravky, ktoré dráždia pokožku. Najnevhodnejšie sú vraj mydlá, ktoré sa nachádzajú na bežných toaletách v práci, reštaurácii a podobne, preto by dáma, ktorá chce mať skutočne zdravé ruky, mala nosiť prírodné mydielko v kabelke vždy so sebou. Nuž, každá z nás si musí zvážiť, či jej krásna pleť na rukách stojí za to.