Krémy na tvár - rozumiete ich zloženiu?

05.01.2010 19:40
Image   

Ak chceme, aby bola naša pleť zdravá a krásna, musíme sa o ňu náležite starať. Preto by sme mali vedieť, aké látky sú pre pokožku dôležité a akú kozmetiku používať. Na obaloch kozmetických výrobkov je uvedené množstvo názvov, ktoré ale nám, bežným smrteľníkom veľa nehovoria. Preto sme pre vás pripravili dermaslovník, v ktorom sa dozviete, ktoré zložky vaša pleť potrebuje a na čo sú vlastne dobré.

Alantoin: dusíkatá látka, ktoré urýchľuje hojenie rán a kožných chorôb. Okrem toho má zvláčňujúce účinky.

Aloe Vera: je kaktusová rastlina, používa sa šťava z jej listov. Má ukľudňujúce, ochranné a hydratačné účinky.

Alfa hydroxylová kyselina (AHA): vo vode rozpustná kyselina, ktorá sa bežne nachádza v ovocí, cukrovej trstine, jogurtoch alebo víne. Chráni bunky kože tým, že zneškodňuje voľné radikály. Zároveň pomáha chrániť pokožku pred starnutím, tým že regeneruje bunkové zložky ako je kolagén alebo elastín.

Bambucké maslo: pokožku vyživuje, hydratuje, zjemňuje a chráni pred nepriaznivým počasím. Pôsobí až do hĺbky pokožky.

Ceramidy: prirodzene sa vyskytujúce kožné tuky - lipidy, ktoré držia kožné bunky pohromade v pevnej, hladkej štruktúre a pomáhajú udržiavať v pokožke vodu. Ceramidy ubúdajú so stúpajúcim vekom, čo spôsobuje suchšiu a menej pružnú pokožku.

 

Elastín: proteín, ktorý dodáva koži pružnosť a schopnosť obnovovať pôvodný tvar.

Enzýmy: bielkoviny vytvárané telom, urýchľujú prirodzené chemické reakcie v tele.

Image 

Glycerín: chráni prirodzenú obranyschopnosť kože tým, že vypĺňa priestor medzi bunkami.

Koenzým Q10: chráni bunky pred poškodením toxínmi a pred predčasným starnutím.

Kolagén: hlavný proteín kože, má schopnosť odolávať napínaniu kože. Úbytok kolagénu je spojený s vekom, ale aj s nadmerným opaľovaním.

Keratín: látka s významnou schopnosťou ukladať sa okolo buniek pokožky a chrániť ju pred škodlivými vonkajšími vplyvmi. Zmierňuje podráždenie, má ukľudňujúce účinky a redukuje drobné vrásky.

Kyselina hyaluronová: je obsiahnutá v mnohých orgánoch. Potláča proces starnutia kože tým, že vypĺňa hlboké vrásky, a preto je súčasťou omladzovacích kozmetických prípravkov.

Lanolín: nahrádza kožný tuk. Zjemňuje a zvláčňuje kožu a pomáha pri drsnej a popraskanej koži.

Lipidy : sú tuky nerozpustné vo vode a používajú sa na pokožku ako zvlhčujúce prostriedky.

Melanín: pigment, ktorý dáva koži, ale i vlasom a očiam farbu. Produkcia sa spúšťa pôsobením UV žiarenia a inými agresorami, ktoré stimulujú podráždenie, stres alebo produkciu hormónov.

Panthenol : dodáva vlhkosť a súčasne zaisťuje, aby zostávala v pokožke. Používa sa aj ako ideálny ošetrujúci prípravok po nadmernom slnení.

Proteín: sú bielkoviny najdôležitejšie pre rast a reparáciu tkaniva.