Hydratácia pokožky je dôležitá

06.10.2010 12:47

Správne hydratovaná pokožka je pružná, jasná, hladká, svieža. Voda obsiahnutá v spodných vrstvách kože a prirodzené potenie hydratujú rohovú vrstvu. Nedostatočne hydratovaná pokožka je matná, suchá, zvädnutá, drsnejšia. Keď obsah vody v rohovej vrstve klesne pod 10%, epiderma stráca svoju integritu. Suchá pokožka sa prejavuje pocitom napätia, svrbenia, štípania. Možno pozorovať začervenanie a tvorbu suchých drsných ložísk. Takýto narušený povrch sa ľahko stáva vstupnou bránou pre rôzne škodliviny a infekcie.

Nedostatočná hydratácia pokožky môže byť spôsobená zlým pitným režimom, nezdravou životosprávou (nedostatok spánku, fajčenie, nevhodné a príliš slané jedlá), klimatickými podmienkami (vietor, dym, smog, mráz, teplé suché prostredie, prekúrené a klimatizované miestnosti so suchým vzduchom), nadmerným opaľovaním, ako aj vekom (čím sme starší, tým je pokožka suchšia a dehydrovanejšia). Ďalšími príčinami môžu byť aj rôzne chorobné stavy spojené so zvýšenou telesnou teplotou, poruchami zažívania a vylučovania, genetické faktory a pod.


Pokiaľ chceme mať žiarivú a zdravú pleť a cítiť sa dobre, treba dodržiavať dva základné kroky: hydratovať pokožku zvnútra dodržiavaním pitného režimu a zvonku používaním hydratačných prostriedkov. Je vhodné piť vodu (nielen minerálky), ovocné resp. zeleninové šťavy, nesladené ovocné alebo bylinné čaje. Piť treba v častých intervaloch menšie množstvá a to i keď necítime smäd. Po káve, zelenom a čiernom čaji, ktoré pôsobia močopudne treba vypiť pohár vody a tak zabrániť jej strate. Denný príjem tekutín je približne 2,5 - 3 litre. Pri športe, horúčave, chorobe, kedy sa vo zvýšenej miere potíme, by mal byť príjem ešte väčší. Pre zdravie nášho organizmu je dôležitý i pohyb a to hlavne na čerstvom vzduchu.

Zdravá hydratácia pritom pozostáva aj z ďalších krokov: pokožka môže byť mdlá následkom nedostatočnej starostlivosti a organizmus môže byť dehydrovaný ako dôsledok príjmu nedostatočného množstva tekutín. Nezabudnime, že pokožka tvorí prvú bariéru medzi telom a okolitým svetom, takže je neustále vystavovaná škodlivým vplyvom okolia a nepriaznivému počasiu.

Hydratácia organizmu predstavuje množstvo tekutiny prítomnej v našom tele na bunkovej úrovni. Pre zdravie buniek je dôležitá ako mimobunková (extracelulárna) tekutina tak aj vnútrobunková (intracelulárna) tekutina.


hydratacia3
Dostatočná hydratácia nášho organizmu pomáha telu vstrebávať esenciálne živiny a vylučovať toxíny, udržiavať pH rovnováhu a predchádzať tvorbe obličkových kameňov a vypuknutiu infekcií močového ústrojenstva.

Správna hydratácia pleti spomaľuje starnutie a udržiava našu pleť hebkú a pružnú. Pokožka zostáva pružná a pri poranení sa hojí rýchlejšie. Hydratovaná pokožka si môže naplno plniť aj svoju obrannú funkciu, keď zamedzí vnikaniu cudzorodých látok do organizmu.

Ak naša pleť nie je dostatočne hydratovaná, stráca svoju hutnosť a pružnosť. Pokožka je vysušená, stráca svoj prirodzený lesk a je veľmi citlivá na podnety. Na takto suchej pleti sa veľmi ľahko tvoria vrásky.

Pre zachovanie si mladistvého vzhľadu pleti používajte kvalitné pleťové krémy s obsahom látok zabraňujúcim tvorbe vrások a s anti-aging efektom.

Pleťový krém aplikujte 2-krát za deň – ráno a večer.