Ako si zaobstarať zdravé a krásne zuby!

15.02.2011 21:26

zubyAk vás už nejaký ten piatok budí zo spánku bolesť chrupu, vedzte, že sa vám zhubné baktérie dostali až na zubnú dreň. Ak si navyše nejaký zub postavil hlavu a začal sa kývať, máte poškodený úponový aparát a môžete svojho bieloskvejúceho sa spojenca odpísať. Naozaj jediný spôsob, ako sa vyhnúť zubným zápalom, predstavuje perfektná hygiena.

 

Kedy svojim zubom ubližujete:

☞ v zrkadle sa na vás škerí zubný kameň

☞ na jazyku cítite drsný povrch chrupu

☞ ďasná vám krvácajú alebo postupne ustupujú

☞ niektorý zo zubov sa kýva

 

Takže nech sa deje, čo sa deje, chráňte poriadok vo svojich ústach. Správna hygiena sa vám stará nielen o zuby, ale ozdravuje aj ďasná. Žiaduce udržiavanie chrupu tvoria dva úkony: drhnutie kefkou a čistenie medzizubných priestorov.

 

Správne náradie

1. Ani najlepšia pasta nenahradí dôkladnú prácu kefky. Krúžte ňou od ďasien smerom k zubom a vydržte tak aspoň štyri minúty. Začnite na vnútorných plôškach zadných zubov, prejdite na predné zuby a nakoniec vyčistite chrup zvonku.

2. Medzizubná kefka s mäkkými štetinami či dentálna niť. Keď si budete vláknom brúsiť medzizubné škáry, pohybujte ním smerom od krčku nahor a dávajte pozor, aby ste neporanili okraj ďasna.

Zubné doplnky

Drahé lomené kefky s výkyvnou hlavičkou či skríženými štetinami vám chrup poriadne nevyčistia. Predražené zubné pasty nechajte v regáloch, pretože aj ich lacnejšie kolegyne svoju hlavnú funkciu - napomáhať čisteniu hrubými čiastočkami – k spokojnosti splnia. Ale pozor! Fluór síce zubnému kazu zabraňuje, pred problémami s ďasnami vás však neuchráni.

SOS potraviny

Ďalším nepriateľom vašich zubov a ďasien je zubný povlak, ktorý sa vám tvorí po každom jedle. Dávajte si pozor na potraviny s vysokým obsahom cukru a škrobu. Baktérie, ktoré sa z nich vyliahnu, dokážu rozložiť zubné tkanivo a postarať sa vám o kaz. Niekoľkominútové cmúľanie cukríkov vám vašu zubnú súpravu rozleptá lepšie ako vitriol.

Zubná lustrácia

Nevyhovárajte sa na nedostatok času a chodievajte na pravidelné prehliadky, ktoré vám prelustrujú stav zubov a ďasien. Aspoň raz za rok si nechajte urobiť röntgenové vyšetrenie, ktoré dokáže odhaliť aj hlboko zavŕtané kazy.

Gény v zuboch

Zdravie vašich zubov ovplyvňujú aj gény. Najčastejšie môžete po rodičoch zdediť zápal ďasien alebo paradentózu. Za skutočnosť, že vaše ústa pripomínajú rešeto, ale nemôžu! Správne vyčistený chrup zabráni vzniku kazu a paradentózy u viac ako 95% populácie.