Ako na celulitídu?

30.08.2010 16:24

Základom anticelulitídneho programu je čistenie lymfatického systému. Tento systém má na starosti imunitu (obranyschopnosť organizmu, odstraňovanie cudzorodých organizmov z tela) a drenážnu činnosť (odvádzanie tekutiny, filtrovanie lymfy). Ak sa medzi jednotlivými bunkami hromadia toxíny, bunky nie sú dostatočne vyživované, dochádza k opuchom a poruchám prekrvenia, ktoré sa prejavia v podobe celulitídy. Ako si možeme pomôcť?

Pohyb, pohyb a ešte raz pohyb!

Dôležité je trénovať trikrát do týždňa minimálne 30 minút. Pri celulitíde sú vhodné aj Pilatesove cvičenia, ktoré pôsobia priamo na problémovú zónu.

Stravovanie

Strava by mala obsahovať čo najviac tekutín, nesladené ovocné šťavy, zeleninové džúsy, bylinkové čaje, pažitku, zeler, hrozno, grapefruity, plody mora, orechy, nízkotučné jogurty, tvaroh, strukoviny, obilniny, ryby, chren, reďkovky, rajčiny, zemiaky, hrach, hlávkový šalát, cibuľu, cesnak, jahody, banány.Obmedziť vyprážané jedlá, hranolčeky, klobásy, tučné mäso, údeniny, výrobky z bielej múky, paštéty, instantné polievky. Soľ a cukor používajte len obmedzene. Stráňte sa kofeínu a alkoholu.

Masáž pomáha

Masážou stimulujete prekrvovanie, podporujete efekt pestovanej a elastickej pokožky. Urobte si masáž postihnutých miest gélom, krémom proti celulitíde a následne sa zabaľte asi na 30 min do fólie. Využite aj pomoc v kozmetických , masérskych salónoch a posilňovniach.

Striedavá sprcha

Pri rannom sprchovaní prechádzajte krúživými pohybmi teplým prúdom vody od bokov cez zadok až po stehná, ukončite ľadovo studenou spŕškou. Takáto striedavá sprcha napína pokožku. Striedanie tepla a chladu stimuluje opravný mechanizmus pokožky, čím posilňuje tkanivo.

Lymfodrenáž

Lymfodrenáž je proces, ktorým sa uvedie oslabená lymfa do chodu. Táto masáž obsahuje špeciálne hmaty a cviky, každý z nich je robený vedome s konkrétnym cieľom. Keďže lymfa tečie rôznymi smermi v jednotlivých častiach tela, musí byť pri masáži daný smer dodržaný. Lymfodrenáž veľmi dobre pôsobí hlavne ako prevencia proti celulitíde a redukuje už vzniknutú pomarančovú kožu. Zlepšuje a reguluje žilový obeh, uľavuje nohám s kŕčovými žilami a odstraňuje opuchy nôh.

Kavitácia

Je známa ako neinvazívna liposukcia, alebo odstraňovanie lokálneho tuku a celulitídy ultrazvukovými vlnami. Pri kavitácii dochádza k nenávratnej deštrukcii tukových buniek. Vysielaný ultrazvuk vytvára v tukovej vrstve mikrobublinky (kavity), ktoré pod vplyvom tlaku okolitého prostredia implodujú (zrútia sa) smerom do svojho stredu, čím uvoľnia energiu, ktorá trvalo rozruší stenu tukovej bunky. Tá praskne a tuk vytečie do medzibunkového prostredia. Po tejto procedúre je potrebné tento tuk vyplaviť lymfatickým systémom von z tela, preto je potrebná vákuová masáž, veľmi vhodná tiež proti celulitíde.