Ako dosiahnuť lesk vlasov

06.10.2010 12:46

Zopár tipov na krásu a zdravý lesk vlasov.

Vyhoďte starú kefu


glossy-hair
Prvým krokom k obnoveniu zdravých, lesklých vlasov, je inventúra vo vašich vlasových pomôckach. Kefy používame každý deň, niekedy aj viackrát denne, takže ich vplyv na vzhľad účesu nie je zanedbateľný!
Najškodlivejšie sú kefy s umelými štetinami a ostrými končekmi. Poškodzujú povrchovú štruktúru vlasu a po každom prečesaní oberajú vlasy o prírodné oleje, čo vedie k ich vyschnutému looku. Použite preto radšej kefu zo zvieracích štetín. K najkvalitnejším patria kefy z diviaka. 

Chlaďte hlavu


Studená sprcha uzatvorí vlasovú kutikulu a zanechá vlásky lesklejšie. Ale pretože nie sme masochistky, čo si budú v zime oplachovať vlasy studenou vodou, odporúčame spoľahnúť sa radšej na podobný tip – vyfúkanie (už suchých vlasov) studeným vzduchom. Väčšina fénov tento program má, takže by to nemal byť problém.

Neopíjajte ich


Alkohol nie je o nič šetrnejší k vlasom, ako k zvyšku tela. Bohužiaľ, mnohé stylingové prípravky ho obsahujú, obzvlášť tužiace peny. Ak chcete vlasom zachovať zdravý lesk, vyberajte si preto stylingové kozmetické rady bez pridaného alkoholu.

Silikón na ne!


glosshair1
Keď už sme pri tých prísadách, spomenieme ešte jednu, ktorej sa, naopak, vyhýbať netreba – silikón. Pridáva sa do tužidiel, šampónov či kondicionérov a aj vďaka nemu naše vlasy žiaria. Silikón totiž na povrchu vlasu vytvára jemný ochranný film, ktorým ťažšie preniknú škodlivé látky z okolia. Len opatrne s množstvom, priveľa silikónu vo vlasoch môže viesť k ich premasteniu. Po vyfénovaní prefúkajte vlasy studeným vzduchom 

Vyživujte


Vlasy sú odrazom celej našej životosprávy. V dezolátnom stave ich zanechávajú predovšetkým diéty s prísnym obmedzením tukov v jedálničku. Aby ste svoju korunu krásy vzpružili, doprajte si na tanieri omega 3-mastné kyseliny v tučných rybách, orechoch alebo vo forme potravinových doplnkov.

Oplachovanie

Na vlasy bez lesku a života je veľmi účinný ocot alebo citrón. Stačí ak si po umytí, opláchnete vlasy octovou vodou do ktorej pridáte zopár kvapiek citrónovej šťavy a vlasy vysušíte. Nemusíte sa obávať octového zápachu, pretože ten vyprchá pri vysušení vlasov a ocot navyše odstráni všetky nečistoty a mastnotu z vlasov. Octová kúra je aj osvedčeným prostriedkom pri tvorbe lupín a svrbiacej pokožke. Skúste túto procedúru vyskúšať niekoľkokrát a s výsledkom budete nadmieru spokojná. Ak chcete ešte zvýšiť lesk svojich vlasov, vyskúšajte si na konci každého umytia, opláchnuť vlasy studenou vodou.

Maska na lesk

Olejovo citrónová maska:
2 PL šľahačky, 1/2 ČL klíčkového oleja (Môže byť aj olivový) a 1 ČL citrónovej šťavy. Rozdeľte do vlasov a nechajte pôsobiť 15 minút. Opláchnite.